Клуб .:. Вековете на Атанас Буров

Бъдете един от нашите членове...

Информация

Имате ли книгата?

Купете си я чрез http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=28336

Уеб сайт: http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=28336
Местоположение: Варна, България
Членове: 3
Последна Дейност: Окт 9, 2009

Дискусионен Форум

Тази група още няма дискусии.

Стена за коментари

Коментар

Трябва да сте член на Имате ли книгата?, за да добавяте коментари!

Коментар от Стефан Дражев на Юни 2, 2009 в 2:18pm
Буров - знакова фигура за българите от старо и ново време

Книгата на Николай Увалиев "Вековете на Атанас Буров" е шеста или седма книга за Атанас Буров през последните 18 години. Това вече е феномен. Едва ли ще се намери през тези години друга личност с такова издателско внимание.

Какво стои зад този феномен? Печеливша тема, налучкана от 4-5 автора? Моден обществен деец, който е една от най-консенсусните фигури в сегашния исторически момент на преоценка на българския политически и икономически живот от края на XIX в. до днес? Потребност на обществеността от знакови личности при формирането на ценностите на новата епоха? Не разполагам с достатъчно данни, за да коментирам тези въпроси. Но имам впечатление от издадените досега книги за Атанас Буров. Без ни най-малко да ги подценявам, те са много ценни като възстановяване картината на житейския път и дейността на забележителния наш държавник, банкер и общественик, смятам, че досега Атанас Буров нито е разбран достатъчно пълно и дълбоко, нито е получил от нашето общество полагащото му се признание. Мисля, че досега не е разтълкуван напълно смисълът на явлението Буров, не е намерено името му като социокултурен символ, като национален знак в съдбовните събития и процеси през посочения исторически период у нас. Надявам се, че това мое мнение е достатъчно ясна обосновка на потребността да се разработи и да се запълни посочената празнота.

Изследването на Николай Увалиев е солидна и важна крачка напред в това отношение. Досега Атанас Буров е представян като банкер и политик и по-конкретно като умен, едва ли не като хитър и практичен мъж, на който банкерството му помага да бъде по-успешен политик, а политическата, министерската дейност му дава възможност да разгръща по-широко банковите си операции. За пръв път Увалиев успява да ни го представи като широко скроена, богата и мощна личност, като един сложен път на голяма фигура в развиващото се през съдбовна историческа ситуация общество на България. В книгата са проследени и непрекъснато се сплитат множество линии на проблемно развитие.
 

Членове (3)

 
 
 

© 2022   Created by Николай Увалиев.   Представено от

Докладвай проблем  |  Условия на обслужване