Клуб .:. Вековете на Атанас Буров

Бъдете един от нашите членове...

Боряна Тодорова
  • Женски пол
  • Варна
  • България
  • Блог публикации
  • Дискусии
  • Събития
  • Групи
  • Снимки
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове

Получени подаръци

Подарък

Боряна Тодорова все още не е получил(а) никакви подаръци

Направи подарък

 

Страница на Боряна Тодорова

Профилна информация

Професия (сега и в близкото минало)
журналист

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Клуб .:. Вековете на Атанас Буров, за да добавяте коментари!

Включи се в Клуб .:. Вековете на Атанас Буров

На 9:45am в Юли 22, 2009, Боряна Тодорова казва...
Точните везни на Атанас Буров
Из интрервюто ми с журналиста Николай Увалиев

"Вековете на Атанас Буров" е седмата книга за българския политик и банкер, която излиза след 1989 г. Неин автор е Николай Увалиев. В книгата си за него е включил както лични спомени, така и множество исторически факти, събирани години наред. Интересът му към личността на Буров не е свързан само с роднинската връзка. Той действително е бил един от будните умове на своето време. Неслучайно неговите мисли и идеи продължавата и днес да намират приложение и съмишленици.
-Кой е Атанас Буров? - Бил е не само банкер и политик. Имал е гениални прозрения. Най-характерното за него е човешкото му отношение към всички хора, независимо от материалното им състояние през цялото време е помагал за развитието на родното ни стопанство. Счита се, че това е голямото у него като банкер. "Добре усвоените пари са първоизточник на благоденствие - казва той. Не можеш само да трупаш капитали и да не даваш. При това положение едното блюдо на кантара се накланя, с което се нарушава хармонията".
Дни преди 9 септември1944 година известният полицай Никола Гешев и министърът на вътрешните работи идват при него, натъпкани с оръжие и пари, и му предлагат да бъде министър-председател на задграничното правителство в Лондон. Искали умни хора, можещи, знаещи. Но в името на България той й остава верен и се жертва за нея.
-Това решение му излиза впоследствие скъпо нали? -Да така е.Всички правителства от 41-а до 44 година, попадат под ударите на Народния съд.Макар че е допринесъл много за преминаване от монархо-фашистки режим към демокрация и той е осъден, но присъдата му е намалена. После защитава Никола Петков, който иска 7-дневното земеделско правителство да бъде третирано като важно за България, а не да бъде малтретирано. Под давлението на Сталин срещу него започва брожение. Буров го защищава и заедно с пълномощния министър на САЩ отправят телеграма до Белия дом и до цялата западна общественост. Но въпреки това Никола Петков бива умъртвен. Оттам нататък започва истинското гонение и на Атанас Буров. Пращащ го на заточение, след това в затвора и така до смъртта му на 15 май 1954 г. В книгата съм се стремил за запазя заветите на Буров и неговата невероятна човешка прошка.
-Книгата може ли да се приеме като реабилитация на личността му? - В момента има пълна реабилитация. Консенсусът по отношение на личността му е пълна. Неговите идеи и сентенции още живеят. Неслучайно заглавието на книгата е "Вековете на Атанас Буров", защото неговото дело и мисли продължават да съществуват. Има древна мъдрост, че всичко, което се случва в мисловния свят, остава да битува вечно. Не бива да кажем сбогом на Атанас Буров, а довиждане в неговия мисловен, безсмъртен свят.
-А защо всъщност озаглавихте книгата "Вековете на Атанас Буров"? . Защото е повлиял на три века. Роден е през 1875 година, през ХІХ век се развива, живее и работи активно в ХХ век, а в ХХІ век присъства с делата, идеите и сентенциите си. Духовното начало в него е много силно, не само прагматичното. Досега Буров се изтъква като банкер, който мисли само за пари. Ключ към същността му ми даде неговата дъщеря Недялка Бурова. Тя каза, че истински е разпознала баща си след като е прочела любимите му книги. Тогава й се изяснило защо е постъпвал така, каква е била философията му. Когато имал свободно време, той най-често прекарвал в библиотеката си. Всеки път, когато отивал в командировка, непременно взимал книга със себе си.
-Как се решихте изобщо да се захванете с тази книга? - Цял съзнателен живот лелеех спомените си за него и събирах материали за книгата. За да я довърша, трябваше търпеливо да узрее наученото, а и необходимо беше да са се разтоваря от отговорните ми професионални задължениа.
 
 
 

© 2022   Created by Николай Увалиев.   Представено от

Докладвай проблем  |  Условия на обслужване