Клуб .:. Вековете на Атанас Буров

Бъдете един от нашите членове...

Иво Стамболийски
  • Мъжки пол
  • Варна
  • България
  • Блог публикации
  • Дискусии
  • Събития
  • Групи
  • Снимки
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове

Получени подаръци

Подарък

Иво Стамболийски все още не е получил(а) никакви подаръци

Направи подарък

 

Страница на Иво Стамболийски

Стена за коментари (2 коментара)

Трябва да сте член на Клуб .:. Вековете на Атанас Буров, за да добавяте коментари!

Включи се в Клуб .:. Вековете на Атанас Буров

На 10:33am в Юли 15, 2009, Николай Увалиев казва...
Тази рецензия бе прочетена от Иво Стамболийски по време на срещата ни със студенти във Варненския свободен университет и я получих със съдействието на Боряна Костова , а снимката бе препратена от Петър Крушовенски. Използвам случая да им благодаря и да благодаря на директорката на библиотеката Стефка Вичева , тази вярна и дългогодишна служителка в храма на Книгата във Варненския свободен университет.
На 10:30am в Юли 15, 2009, Иво Стамболийски казва...
О т з и в

За книгата на НИКОЛАЙ УВАЛИЕВ „ Вековете на Атанас Буров, Варна, 2009 година

Има една сентенция на Сенека, в която се казва, че ползата не е в многото, а в хубавите книги…
За мен книгата на Н.Увалиев „Вековете на Атанас Буров” е не само хубава книга. Това е книга, която трябва да се чете от поколения български читатели и да създава национално самочувствие и патриотизъм.
Българската общественост има нужда от знания, които отразяват по-близката и по-далечната ни история, знания, вече премислени и изчистени от схематични и ненужни идеологически интерпретации. Трябва да четем страниците на историята ни с пределната ни обективност и внимателно да търсим поуките й. Това е един отговорен прочит, но бъдещето на нашите деца ни задължава да правим това. Войните, въстанията, революциите за национално самоопределение и утвърждаването на България като част от европейската история са създали много имена на герои. Не е странно и това, че много често националните ни герои са все „борци за правда и за свобода”, жертвали живота си в името на Отечеството. Чест и слава на стотиците наши герои, те няма да бъдат забравени. Имената и делата им ще бъдат част от живата народна памет.
Но България има и личности, които не са жертвали живота си на барикадите. Макар че винаги са носели в сърцата си тревогите на народа ни и неуморно са работели за просперитета на България, тяхното дело като че ли остава недооценено. Много дълго време те бяха обгърнати с мълчание – дали заради политически пристрастия, или заради разминаването с културните ценности през различните векове и години… Излишно е да казвам, че името и делото на Атанас Буров спада към последните. Един от най-образованите и просветени българи, един от най-големите родолюбци, един от най-достойните българи трябва да намери своето място в културното самосъзнание на българина.
Затова книгата на Н. Увалиев носи в себе си един изключителен заряд и едно силно послание – послание към днешните българи, отправено от един родолюбец. Разказвайки ни една история на един достоен живот, Н. Увалиев успява по един чудесен начин да накара читателя да види и един друг българин – този на съзидателния труд, този българин, който носи в себе си трудолюбието, скромността, стремежа да помогне на другите, да им даде правото да се образоват и допринесат за всеобщото добруване на България.
Многото легенди в българското общество за банкера Буров, за политика и общественика Буров са израз на едно по-скоро дистанцирано, отколкото разбиращо отношение. Н.Увалиев е успял и в това – да покаже вътрешната драма, личните противоречия, пред които е бил изправен Атанас Буров, сложни решения, които е трябвало да взема. Ние виждаме в книгата как израства човекът Буров, как работи в едни преломни времена за България. И в много отношения мъдростта му е насочена не към личен просперитет и облагодетелстване, а към интересите на България. При това той ни най-малко не си позволява да възхвалява своето дело, своя личен принос. Никаква показност и помпозност. По този начин Н. Увалиев е показал човека Буров – в неговата естественост, мъдрост, доброта.
Искам да отбележа и още две неща за тази чудесна книга. Първото е свързано с това, колко много Буров е държал на доброто образование и моралното поведение на хората. В книгата са посочени много примери за това и Н. Увалиев е направил една много силна народопсихологическа характеристика на българския интелектуалец – в лицето на Буров, като че ли са представени възрожденските идеали и идеалите на българския интелектуалец между двете световни войни. Това е и връзка с второто, което искам да отбележа – международната дейност на Атанас Буров. Много силно впечатление ми направи пестеливото, но убедително очертаване на авторитета на Буров, извоюван в западните политически кръгове, солидното му присъствие на редица международни форуми и защитата на интересите на България там. Това на фона на днешното време, когато България е отново в света на обединените европейски народи създава самочувствие и може да бъде пример за подражание. С това Атанас Буров се очертава като наш съвременник, защото неговите прозрения далеч надхвърлят времето, в което живее и очертават жизнения ни свят през ХХІ век.
Колкото по-бързо книгата на Н. Увалиев „Вековете на Атанас Буров” достигне до своите читатели, толкова повече – убеден съм ! – ще се разшири хоризонтът на нашите представи за личностите, дали сила и душа за просперитета на България. А Атанас Буров е такава личност.

Иво Стамболийски, ВСУ”Черноризец Храбър”
 
 
 

© 2022   Created by Николай Увалиев.   Представено от

Докладвай проблем  |  Условия на обслужване