Клуб .:. Вековете на Атанас Буров

Бъдете един от нашите членове...

Кирил Николов
  • Варна
  • България

Получени подаръци

Подарък

Кирил Николов все още не е получил(а) никакви подаръци

Направи подарък

 

Страница на Кирил Николов

Стена за коментари (2 коментара)

Трябва да сте член на Клуб .:. Вековете на Атанас Буров, за да добавяте коментари!

Включи се в Клуб .:. Вековете на Атанас Буров

На 3:28pm в Октомври 4, 2009, Николай Увалиев казва...
Кирил Николов през 1991 година бе съосновател на Варненската търговска и индустриална камара, закрита по време на социализма,и бе пръв главен секретар на камарата. Завършил е право и международни икономически отношения в Москва и право в Пражкия унииверситет.
Той беше арбитър в Арбитражния съд по международни търговски договори. Владее писмено и говоримо руски, английски и чехски език.
На 7:29am в Септември 30, 2009, Кирил Николов казва...


„Вековете на Атанас Буров” - Зов за дйствие!

Живеем в трудно време . Най-бедна страна сме в Европайския съюз и не без основание ни наричат "черната овца". Обидно, но да съжаление е факт, а преди Втората световна война имахме славата на преуспяваща нация. Причините да изпаднем в това положение са комплексни, но спред мен главната е в разрушаването на ценностната система, забравата на родовата памет и непреходните ни традиции.
В тези години на изпитание отекна тревожният камбанен звън на Николай Увалиев, който като Паисий ни поднася животоописанието на един величав българин, озаглавено "Вековете на Атанас Буров". Книга написана с голямо майсторство и душевен финес, негласно казвайки ни : Това е пътят! Актуален днес, непреходен вовеки веков. Път проверен от живота, наръчник на действие. Защото на политиците Атанас Буров показа чрез дела що е парламентарна демокрация, а на тях и на бизнесмените - как се служи на майка България. Не чрез престъпно разграбване на народното имане, а чрез ревностно бранене на всяка стотинка народна пара, щом с ум, сърце и дипломатичен такт като външен министър можа да склони Обществото на народите да намали заробващия ни репарационен дълг от един милиард и седемстотин милиона златни франка, който страната ни трябваше да плаща след Първата световна вайна.
Във връзка със 100-годишнината на Варненската търговска и индустриална камара успях да намеря документи , които разкриват активната роля на Атанас Буров в тези български стопански институции, обновени в европейски стил по негова идея, когато е бил министър и документи за неговата благотворителност при строителството на сградата на камарата, на търговската гимназия и на Висшето търговско училище във Варна. Авторът на книгата и тези факти много прочувствено и убедително ги е поднесъл, за да служат за пример.
А на днешните банкери той показа как по буровски се правят пари не за себично печалбарство, а чрез тях да служат на всеки разумен и отговорен предприемач. Живецът на силата на банкера е в непрекъснатата връзка с народа и грижата за благото на страната. Опорните му точки са труд, учение, пестеливост, почтенност и родолюбие.
Основите на тези достойнства, както той казва, се градят още в "Даскалоливницата", поради което считам, че и в програмите на днешното българско школо, наред със сметанката следва по подходящ начин да бъде включена и читанката на Атанас Буров, художествено и занамателно пресъздадена от Николай Увалиев.
"Вековете на Атанас Буров" отразява днешния прагматизм, необходимата ни реална философия и нейното място е на книжната лавичка във всеки просветен български дом, редом със "Строителите" на Симеон Радев. Буров мечтаеше, той полагаше усилия да изгради една модерна, демократична дължава и накрая в името на България той се пожертва. За това неговите дела и страдалчески живот, описан от автора, трябва да стане достояние на всички българи.

Профилна информация

Професия (сега и в близкото минало)
юрист
Звание (ако учите - "учащ" или "студент"
международен арбитър

Блог на Кирил Николов

Вековете на Атанас Буров - зов за действие

„Вековете на Атанас Буров” - Зов за дйствие!

Живеем в трудно време . Най-бедна страна сме в Европайския съюз и не без основание ни наричат "черната овца". Обидно, но да съжаление е факт, а преди Втората световна война имахме славата на преуспяваща нация. Причините да изпаднем в това положение са комплексни, но спред мен главната е в разрушаването на ценностната система, забравата на родовата памет и непреходните ни традиции.

В тези години на… Продължи

Публикувано на Септември 30, 2009 в 7:32am — 1 Коментар

 
 
 

© 2022   Created by Николай Увалиев.   Представено от

Докладвай проблем  |  Условия на обслужване