Клуб .:. Вековете на Атанас Буров

Бъдете един от нашите членове...

Константин Миронов
  • Мъжки пол
  • София
  • България

Получени подаръци

Подарък

Константин Миронов все още не е получил(а) никакви подаръци

Направи подарък

 

Страница на Константин Миронов

„ВЕКОВЕТЕ НА АТАНАС БУРОВ”

Тази книга на Николай Увалиев, най-лаконично казано, според мен представлява един великолепен достоверен роман за живота и дейността на Големия Човек и патриот Атанас Буров, който ни учи, че България „тази родна земя трябва да обичаме повече и от себе си.”
Авторът е успял по един оригинален литературен и философски начин да ни представи в синтез проблемното развитие на Атанас Буров- родолюбец, банкер политик и държавник с европейско демократическо мислене от началото на XX век. За формирането на Буров като богата и сложна личност е изтъкнато, че особено важно значение има неговият талант, възпитанието му във възрожденски дух, следването му в Париж и пребиваването му във Франция – страната родилка на перманентно прогресивни идеи, които той приема и се стреми последователно да прилага на практика през целия си живот.
Изложението на книгата, от което лъха истинска човешка топлина, предизвиква непрекъснат интерес към факти и събития свързани с мъдреца Буров, който се уповава на миналото, оценява реално настоящето и прогнозира бъдещето на обществото.
Атанас Буров е показан като реален и земен човек и следователно има свои слабости и грехове, но авторът не се спира на тях защото знае, че следата, която е оставил за поколенията този достоен българин се измерва само с неговите положителни качества и действия като личност и общественик.
Ценностите, които притежава героят на книгата са общочовешки и вечни, затова книгата на Увалиев има интернационален характер, т.е. световно значение. Убеден съм че тя трябва да бъде преведена най-напред на френски, английски и руски, за да стане достояние на много читатели и народи.
„Вековете на Атанас Буров” е полезна за всички политици, независимо от техните убеждения. Тя ще бъде особено ценна за съвременните банкови мениджъри, някои от които днес прилагат принципа: „Ние ще приватизираме печалбите на банките, а държавата ще национализира загубите”, което е пагубно за обществото и е анти Буровско.
Книгата е изключително актуална днес, когато живеем във време на агресия и злоба и в което толкова по-малко човещина ни остава. Тя е предназначена за всички хора родени със способността да помъдряват, тъй като авторът й по един оригинален „увалиевски” начин активизира способността ни да трупаме мъдрост от личността и делата на големия професионалист и общественик Атанас Буров.
Необходимо е да подчертая, че учени от Калифорнийския университет в Сан Диего вече притежават сериозни доказателства, че дори универсалните елементи на човешката мъдрост имат физически измерения в мозъка.
Не мога да не отбележа, че авторът Н.Увалиев, който е наш съвременник е също една интегрална личност: строител-земемер, спортист-физкултурник, литератор-писател, журналист-изследовател. Той е не само роден в гр. Горна Оряховица и съгражданин на Атанас Буров, но е имал и щастливата възможност да познава същия от детинството си и да се докосва и общува с този горнооряховски титан около две десетилетия, което е голямо основание за автентичността на неговия разказ и неговото формиране като творец.
Ще завърша с думите на големия родолюбец Атанас Буров: “… по-дивна, по-прекрасна, по-нежна страна от България няма!”, които за мен са най-брилянтна, достоверна и прекрасна реклама за нашата родина пред целия свят.

06.06.2009 г. проф. д-р Константин Миронов

Снимки на Константин Миронов

Стена за коментари (3 коментара)

Трябва да сте член на Клуб .:. Вековете на Атанас Буров, за да добавяте коментари!

Включи се в Клуб .:. Вековете на Атанас Буров

На 7:26am в Юли 29, 2009, Константин Миронов казва...
Проф. Константин Миронов:

ОПИТ ЗА ЕДНО ОБОБЩЕНИЕ


След като се запознах с отзивите, становищата и коментариите на много от членовете на „Клуб Атанас Буров” (Елеана Шоселова, Иво Стамболийски, Цветанка Иванова, Петя Цолова, проф. Петко Близнаков, Наталия Вълчева, Дариан Колев, Иван Даскалов, Кремена Георгиева и др.) си позволявам да направя едно малко обобщение на изразеното в тях!
1. Всички намират книгата на Николай Увалиев „Вековете на Атанас Буров” за оригинална, необходима и полезна. Или накратко казано, че тя е една от хубавите български книги, която се чете с интерес, леко и бързо, защото авторът по един „увалиевски” начин е пресъздал образа и делото на Големия българин и съзидател Атанас Буров.
2. Всички са убедени, че тази книга е особено актуална за всички съвременници и за бъдещите поколения, защото живеем в сложно и трудно време, в което според сп.”Шпигел” някои „вид ръководители са творение на един пропорционален начин на мислене. Изборът им е направен на базата на принципа на посредствеността…” И по този начин „посредствеността е ключът към висшите постове в глобалните институции.”
Големият родолюбец банкер и достоен българин е национална и интернационална гордост и пример за подражание, който трябва да се утвърждава в „културното самосъзнание на българина”
3. Всички считат, че който прочете книгата „Вековете на Атанас Буров” става духовно по-богат, по-мъдър и по-добър за себе си и за обществото и по-достоен член Европейския съюз.

Христо Панайотов
На 6:38pm в Юли 27, 2009, Николай Увалиев казва...
Проф. д-р инж. Константин Миронов завършва Строителния техникум във Велико Търново като първенец на випуска ,а през 1960 г.е първенец на своята специалност в ИСИ - София.Получава научните си степени и от 1973 до 2007 г. работи като преподавател, а от 1975 до 1991 г. като ръководител на катедра "Инжинерна защита" в УАСГ. Той е основател на три нови учебни дисциплини в Университета.
В продължение на четири години е бил директор на НИОТЕ и председател на Научния съвет към изледователския институт. Има над сто научни публикации. Обучил е повече от 15 000 студенти, на които е дал частица от себе си. През 1985 г. е награден с орден "Св. Св. Кирил и Методий" първа степен.
Неговото хоби е художествената и историческата литература и литературната критика. А девизът му е: Творчеството е резултат на ума, а не на годините.
На 5:19pm в Юли 26, 2009, Николай Увалиев казва...
Клинтън, Кънектикът, САЩ, 9 юни 2009


Уважаеми колега проф. д-р Константин Миронов,


Благодаря много, че сте ми изпратили чудесната рецензия за книгата за Атанас Буров. Прочетох я с голям интерес.

Чета доста исторически книги, но за Буров не знам много, освен че е бил много богат.


проф. Христо Панайотов
Проф. Христо Панайотов беше в миналото министър на икономиката.
 
 
 

© 2022   Created by Николай Увалиев.   Представено от

Докладвай проблем  |  Условия на обслужване