Клуб .:. Вековете на Атанас Буров

Бъдете един от нашите членове...

Бате Николай,
Ще избегна официалния тон, който в случая се полага, защото с теб се познаваме отдавна. Благодаря ти за книгата, която си написал! Тя не е само житейска история на Атанас Буров, а е история за родния ни град Горна Оряховица и за България.
Има няколко книги за Атанас Буров. В тях се описва банкерът, политикът. Но ти си уловил нещо, до което друг не се е докоснал – това е обичта му към хората и Отечеството. Усетил си неща, които друг и да иска не може да усети и опише, ако не е свързан с родния му град. А отношението на земляците му към него се изразява с онова сърдечно обръщение - Бай Танасе! Така в нашия край казват на човек, когото много уважават и обичат. И то не за влиянието и парите му, а преди всичко за честността и родолюбието му.
Тъй както аз съм кореняк горнооряховчанин, зная много за Атанас Буров. С моя дядо Илия Илийков са набори, приятели и съпартийци. С моя баща – Георги Илиев – през 1949 година са били заедно в концлагера в Нова Черна, Тутраканско. От разказите на моите деди аз научих много за живота и делата на Атанас Буров. Ти го познаваш от малък, аз – от спомените на неговите приятели в политиката и бизнеса. Искам да те уверя, че това което добре зная и това което си написал в тази прекрасна книга за Буров се препокрива с изключение на две неща.
Първо – недостатъчно е подчертана разликата между обичта му към освободителката Русия и болшевишката власт. И второ – не се споменава причината за неговата смърт. Според мен – умишлено се спират лекарствата за болното му сърце.
Но най-важното в което ние с тебе сме напълно убедени, че той е голям Българин и достоен Европеец!
Както ти, така и аз съм се посветил на делото и личността на Атанас Буров. По моя инициатива бе създадена Фондация „Достойни българи”. Един между най-достойните е Атанас Буров. Затова е нашето голямо желание да му бъде направен паметник. И за радост получихме разрешение от Института за паметниците на културата и Голямата столична община. Имаме изработена статуетка от бронз на паметника от проф. Емил Попов, ръководител на катедра „Скулптура” в Националната художествена академия. А архитектурният проект е дело на арх. Петър Стресков. Атанас Буров е изобразен в цял ръст, в едната ръка е снел шапка в преклонение към Майка България, а в другата не се е подпрял на бастуна си, а го държи като символ на достолепие.
Считай този отзив като мое откровение. Освен това официално те каня да станеш част от Управителния съвет на Фондация „Достойни българи” със седалище София.
Накрая искам да благодаря на доц. Стефан Дражев за този създаден от него прекрасен сайт и за грижата му да го поддържа. Тук се почувствах всред свои близки хора по дух и манталитет.

ИЛИЯ ГЕОРГИЕВ
Председател на Фондация
„Достойни българи” - София

Преглеждания: 32

Коментар

Трябва да сте член на Клуб .:. Вековете на Атанас Буров, за да добавяте коментари!

Включи се в Клуб .:. Вековете на Атанас Буров

© 2021   Created by Николай Увалиев.   Представено от

Докладвай проблем  |  Условия на обслужване