Клуб .:. Вековете на Атанас Буров

Бъдете един от нашите членове...

Най-сърдечно честитя творческия успех на Николай Увалиев – второто издание на книгата „Вековете на Атанас Буров”. След бърз прочит сега я чета подробно като
учебник, защото дори и възрастни да сме , всеки ден държим житейски изпити , а съветите на Буров могат да ни помогнат. С това отбелязвам привързаността си към добрите исторически и художествени книги.
С Николай Увалиев ни свързва наследено от дедите ни приятелство. Големият мой и на сестра ми Роза интерес към книгата идва и от следния факт. От ранна възраст ние бяхме запознати с жизнения път на дядо ни по майчина линия Петър Абаджиев. Той е роден в село Арбанаси. Там е бил капитан-водител на керваните каруци, натоварени със скъпа стока на богатото семейство Поптодорови, чиято наследница е майката на Атанак Буров. По-късно дядо ми работи в семейство Бурови и за проявената вярност и старание го правят съдружник в Събирателно дружество „Д.А. БУРОВ и Сие” – Горна Оряховица. Там дядо ни работи до пенсионирането си.
Между временно дядо ни купува къщата на загиналия за свободата на Отечеството от турсно робство Сидер Грънчаров, известен още с името си Сидер Войвода. След като се връща от участието си в сръбско-българската война , дядо ни основно реставрира къщата, пострадала от земетресението през 1913 г. За жалост предишната администрация, въпреки решението на Министерския съвет за създаване на музий на Сидер Войвода, прояви истинско „патриотарство” като ликвидира родните къщи на най-заслужилите личности на нашия град – Грънчарови, Бурови и други – и така бъдащите поколения бяха лишени от историческа и родова памет. Тази необходимост бе отбелязана със загриженост и от автора на „Вековете на Атанас Буров”.
С Николай Увалиев ни свързва и спортна дружба още от юношеските години. Педагозите твърдят, че чрез играта подрастващите най-добре разкриват какви ще бъдат в зрелите си години. Ето как изглеждаше той в признатата от всички най-интелегентна игра -. баскетбола. Той играеше елегантно стреляше точно, плетеше комбинациите остроумно. Тези негови качества аналитично откривам в неговата писателска дейност. Затова в близко бъдеще очаквам да ни зарадва и с книга за майстора на „брилятното бароково слово” Петър Увалиев – друг негов родственик, когото в близкото минало слушахме с възхищение по ВВС – Лондон.
Сестра ми Роза Абаджиева е известна художничка и пожела за този елитен виртуален клуб символично да подари две нейни картини.

Преглеждания: 31

Коментар

Трябва да сте член на Клуб .:. Вековете на Атанас Буров, за да добавяте коментари!

Включи се в Клуб .:. Вековете на Атанас Буров

© 2021   Created by Николай Увалиев.   Представено от

Докладвай проблем  |  Условия на обслужване