Клуб .:. Вековете на Атанас Буров

Бъдете един от нашите членове...

Дъщеря ми донесе написаната от г-н Николай Увалиев книга „Вековете на Атанас Буров”.
С името на „богатия човек” Буров се бях запознала още в далечното ми детство от речитативния шлагер, на който помня само началото:
Ех да бях богатско чедо,
Буров да ми беше дедо
Екстра пури щях да пуша...
Или пък хавански пури
Що ги пушат хора щури
а за хора като нас
стига ни по някой фас.
Рефрен: Ех, проклета фукария
днеска няма пак кирия
в джоба няма ни петак
същий съм босяк !
Шлагерът се пееше в началото на 30-те години на XX столетие. Мина, замина и се забрави. Картината описана в него е болезнено точна. Победена, отново за кой ли път разпокъсана и осакатена, България трябваше да плаща непосилни и заробващи репарации. Тогава никой не ни навираше в очите, че сме в Европа. То си е аксиома- не се нуждае от потвърждение. От написаното от Вас научих, какво старание, дипломатически такт и умение е вложил Атанас Буров, за да убеди европейските държавници да намалят огромните ни военни дългове.
Книгата прочетох с голям интерес. Изясних си много неща от най – близката ни история (ненаписана още) , която тогава учихме непосредствено от родителите си.
Откъслечните разкази на майка ми: как хората от земеделската партия с вили и сопи са напирали към градовете, после за кръволока Цанков, за атентата в софийската църква, за дипломите с обидното” годен за ориента” - след прочита на книгата добиха по-голяма пълнота и яснота за мен.
За Буров не мога да кажа нищо свое. Явно, че е бил родолюбец и добър финансист. Жалко, че не са го използвали където и както трябва. Поредна грешка на тогавашните упрявляващи. Житейският ми опит ме научи, че ние не сме бедни, защото сме лоши, а защото не зачитаме по-умните.
Смятам, че Буров е имал достъп до солидна европейска информация и наследено от баща си чувства и умения да прибавя „пари при пари”.И също никога не се е отпускал да „пилее пари”. Ето само един от неговите мъдри съвети, които всички ние и особенно нашите политици, трябва да помним и строго да спазваме.
Накрая искам да изкажа благодарността си към Вас и към доц. Стефан Дражев, че сте създали този тъй наречен клуб, гдето млади и възрастни могат да общуват и да бъдат полезни един другиму. А на всички, които ще прочетат тия мои откровени и честни мисли, желая им от сърце много здраве, успехи и пълноценно дълголетие!

Преглеждания: 160

Коментар

Трябва да сте член на Клуб .:. Вековете на Атанас Буров, за да добавяте коментари!

Включи се в Клуб .:. Вековете на Атанас Буров

© 2021   Created by Николай Увалиев.   Представено от

Докладвай проблем  |  Условия на обслужване